Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

5 manieren om digitaal tv te kijken

Je kunt op verschillende manieren digitale televisie ontvangen. En op verschillende manieren digitaal tv kijken. We hebben vijf opties op een rijtje gezet.

  1. Via de kabel (DVB-C) digitaal tv kijken
  2. Via de ether (DVB-T2) digitaal tv kijken
  3. Via de satelliet (DVB-S) digitaal tv kijken
  4. Via de internetaansluiting (IP-tv) digitaal tv kijken
  5. Gratis digitaal tv kijken

1. Via de kabel (DVB-C) digitaal tv kijken

Alle kabelmaatschappijen bieden de mogelijkheid om digitale televisie te kijken en een groot deel van de kabelklanten in Nederland heeft dit dan ook. Per regio is steeds één kabelaanbieder actief. De kabelaars hebben een grote voorsprong op de andere aanbieders omdat 90% van de Nederlanders al via de kabel (COAX) keek. De overstap naar digitaal is dan klein. Er hoeft geen extra apparatuur te worden geïnstalleerd, zoals een buitenantenne of schotelontvanger en je hebt geen overgangsperiode van analoog naar digitaal. Je neemt een digitale aansluiting per apparaat, niet per huishouden. De kijkbuis in de huiskamer kan dan bijvoorbeeld het beste beeld en geluid ontvangen, digitaal, terwijl de andere toestellen in huis het analoge signaal blijven ontvangen. Echter, steeds meer kabelmaatschappijen geven niet langer een analoog signaal door: in deze gebieden zal elk toestel een eigen ontvanger moeten hebben, met eigen abonnement(tje).

De overstap van analoog naar digitaal duurt hooguit enkele minuten. Het digitale signaal is bij de meeste kabelmaatschappijen namelijk al onderdeel van het signaal dat nu via de kabel je huis binnenkomt. Je hebt enkel een decoder nodig die het digitale signaal op de kabel 'leest'. De installatie van de decoder is niet ingewikkelder dan het aansluiten van een videorecorder.

De ontvangst via de kabel is over het algemeen goed. Slechts in enkele gevallen valt het tegen. Een mogelijke oorzaak is het gebruik van te lange kabels.

2. Via de ether (DVB-T2) digitaal tv kijken

Een antenne vangt het ether-signaal op, je bent niet gebonden aan een locatie. Dit heeft een aantal voordelen: het is goedkoper dan de kabel,  je bent niet meer afhankelijk van de plek waar de aansluiting je huis binnenkomt en je kunt de ontvanger meenemen naar andere plekken. Met de speciale ontvanger kun je ook uitstekend kijken in de auto, caravan, boot of je vakantiehuisje en heb je geen snoeren meer door het huis lopen. Er zijn echter ook nadelen. De ontvangst kan gevoelig zijn voor storing (gesloten luxaflex, goede isolatie, voorbij rijdende brommers en dergelijke). Daarnaast zijn er minder zenders te ontvangen dan via de kabel, IP-TV of satelliet (schotel). Digitenne van KPN is het bekendste (en inmiddels enige) product. Het werd onder een andere naam aangeboden door enkele andere DSL-providers, maar die zijn er mee gestopt vanwege de overgang van DVB-T naar DVB-T2 in 2018/2019.

Alleen bij KPN kun je een ontvanger of een insteekkaart (met ingebouwde chip) huren om alle zenders te ontvangen. Installeren is heel eenvoudig: het kastje (set-top-box) aansluiten op de tv of de insteekkaart in de televisie schuiven en een kleine antenne voor het raam plaatsen (als dat nodig is). Wil je alleen (gratis) NPO 1,2 en 3 en 'jouw' regionale zender bekijken, dan kun je zelf een DVB-T2 ontvanger kopen. Die moet wel de compressie standaard HEVC/H.265 ondersteunen.

3. Via de satelliet (DVB-S) digitaal tv kijken

Je ontvangt het signaal met een schotelantenne en bijbehorende decoder. De abonnementskosten zijn relatief laag, de aanvangskosten zijn daarentegen behoorlijk hoog. Net als bij ontvangst via de ether (DVB-T2) kun je dit ook in caravans of vakantiehuisjes gebruiken. De dienst is niet aan een adres gekoppeld, je kunt de schotel meenemen. Het zenderaanbod via de satelliet is bijna onuitputtelijk: je kunt bijna alle zenders ter wereld ontvangen! Bekendste satellietaanbieder in Nederland is CanalDigitaal. 'Free-to-air-zenders' zijn ook zonder abonnement te ontvangen. Dit geldt ook voor BVN, de publieke zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. NPO 1, 2 en 3 zijn niet zonder abonnement te ontvangen.

4. Via de internetaansluiting (IP-tv) digitaal tv kijken

Hier wordt gebruik gemaakt van een DSL- of glasvezelverbinding. Versatel (nu Tele2) was de eerste met digitale televisie via de telefoonlijn (internetverbinding). Sinds augustus 2005 werden op bescheiden schaal wedstrijden uit de nationale voetbalcompetitie uitgezonden. Het abonnement was dus op dat moment nog geen vervanging van de kabel, maar is later uitgegroeid tot een volwaardig aanbod. Om op deze manier te kunnen kijken dien je bij dezelfde aanbieder ook internettoegang af te nemen, eventueel te combineren met telefonie. 

Je hebt twee kastjes nodig (eventueel geplaatst door een monteur): een multimediamodem op de plaats waar de telefoonlijn je huis binnenkomt en een digitale decoder bij de buis en/of stereo-installatie. De computer wordt draadloos of via een ethernetkabel aangesloten op het modem. De decoder kan aan iedere tv worden gekoppeld en is ook te gebruiken zonder dat de computer aanstaat.

Bekijk de deals

5. Gratis digitaal tv kijken

  • Je kunt de 3 publieke zenders gratis via de ether (DVB-T2) binnenhalen. Je hebt dan een DVB-T2 ontvanger nodig (ingebouwd in sommige televisies). Of je koopt zelf een DVB-T2 ontvanger, die moet ook HEVC/H.265 ondersteunen.
  • Met een schotelantenne kun je NPO 1, 2 en 3 niet (meer) ontvangen zonder abonnement. Wel BVN en andere FTA (Free to Air) zenders.
  • Via diensten als Uitzending gemist kun je (tijdelijk) programma's terugkijken.

Geactualiseerd: vrijdag 12 mei 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie